Uncategorized

Marea Deschidere

Dupa cateva incercari timide, se pare ca Primavara a venit in sfarsit. Hainele sunt mai usoare, zambetele mai multe, strazile pline de oameni. Multe proiecte puse in asteptare in timpul Iernii sunt activate din nou. Insotit de vremea calduroasa de afara, Ciclul Cresterii incepe cu Marea Deschidere – trecerea de la Iarna la Primavara.

Inlauntrul fiintei lucrurile stau cam la fel. Celulele scapate de conditiile stresante ale iarnii isi cresc acum capacitatea de lucru. Viteza proceselor creste, de asemenea si numarul acestora. Rezultatul este cresterea numarului de cataboliti care trebuie reciclati. Si pentru ca unul dintre principalii actori ai reciclarii este Ficatul, el va lucra in conditii ceva mai grele in timpul celortrei luni de Primavara. In prima luna are puterea sa gestioneze situatia de unul singur, insa imediat ce inram in Aprilie are nevoie de asistenta speciala. Pe care o primeste de la echipa formata de Splina, Pancreas si Stomac.

Putem ajuta eforturile lor prin alegerea unui stil de viata care sa se potriveasca acestei perioade din an.

In primul rand putem ajusta consistenta meselor zilnice – nu mai avem nevoie de asa de multe calorii ca in timpul iernii, asa ca putem trece la mese ceva mai usoare. Verdeturile apar peste tot – le putem include in dieta zilnica.

Ne putem trezi dimineata, pentru a ne bucura de splendida Putere a Primaverii. Putem gasi un loc linistit unde sa facem diverse exercitii. Cel mai bine ar fi sa le alegem pe acelea special destinate organelor care acum trag mai greu, insa daca nu cunoastem asa ceva orice exercitiu este bun – atata timp cat este executat conform puterii fiecaruia, varstei sau starii de sanatate.

De fapt, intregul stil de viata ar trebui armonizat cu Calea Primaverii – Calea Hranirii Vietii. Tratatul Imparatului Galben, Nei Jing ne sfatuieste ca in perioada de primavara sa actionam cam asa:

„Da viata, nu ucide
Da, nu lua
Recompenseaza, nu pedepsi”

In felul acesta ajutam Ficatul sa isi indeplineasca atributiile, in caz contrar il ranim. Primavara este un anotimp puternic – inceputul unui nou ciclu anual. Daca alegem cu grija inceputul, intregul an va fi spornic.

Previous post

[:en]The meaning of Tong[:ro]Ce inseamna Tong[:]

Next post

A Precious AllyUn Ajutor Pretios

andu