Uncategorized

3 Esecuri ale Vasului

bowl

Nu sunt buddhist. Dar multi dintre prietenii mei sunt. Ceea ce ma apropie de lumea buddhista. Sunt atras de intelepciune, indiferent de forma in care este livrata, ori de locul de provenienta. Iar in lumea buddhista se gaseste multa intelepciune. Intr-una dintre vestitele lor carti – Lam Rim Chen Mo – am gasit raspunsul la o intrebare care m-a tinut de multe ori treaz – de ce uneori transferul cunostintelor functioneaza si alteori nu. Tsong Kha-Pa, autorul cartii de mai sus, o numeste “Cele trei Defecte ale Vasului”. Am preferat “esec” deoarece “defect” poate avea implicatii impersonale. Am vrut sa pun accentul pe implicarea activa a subiectului in cadrul procesului de transfer.

El spune ca in procesul transferarii de cunostinte, discipolul este aidoma unui vas ce urmeaza sa fie umplut cu intelepciune. In acest proces pot aparea trei greseli:

1. Vasul poate fi tinut cu gura in jos. Este cazul refuzului total – maestrul toarna Cunoastere, discipolul nu primeste nimic. Aceasta abordare nu face nimic altceva decat sa hraneasca ego-ul discipolului. Este doar o pierdere de timp.

2. Vasul este tinut corect, dar nu e gol. Uneori e plin ochi alteori nu. Cand nu mai e loc inauntru, noile cunostinte curg pe alaturi. Cand este loc, ceea ce este deja acolo se combina cu ce e nou si ii schimba intelesul. Acesta e unul dintre motivele pentru care este mai greu sa educi adultii decat copiii.

3. Vasul este tinut corect, este gol dar este crapat. Este una dintre cele mai periculoase situatii, deoarece este mai greu de sesizat, fata de celelalte doua. Discipolul receptioneaza cunoasterea, intelesul nu e schimbat. Din pacate, bunatatile dispar incet-incet, nedumerindu-i pe toti. Solutia este sa controlezi cu atentie vasul si sa descoperi defectul. Acesta poate fi legat de trecut, de prezent ori de viitor. De un spirit slab, ori de o lipsa de energie. Trecutul poate declansa programe pe termen lung, prezentul, raspunsuri emotionale iar viitorul poate proiecta fantezii. Un spirit slab nu poate mentine granitele fiintei iar lipsa de energie impiedica finalizarea unui proiect.

Fiind atenti la aceste aspecte influentam in mod benefic transferul de cunostinte.

Previous post

[:en]First Secret of Summer[:ro]Primul Secret al Verii[:]

Next post

This is the most recent story.

andu