Uncategorized

Gata cu epuizarea

Ce-ar fi sa traim trai intr-o lume fara epuizare profesionala?

De fapt, am inceput sa simtim acest tip de oboseala cronica abia in ultimele decade ca o consecinta a tensiunii constante existenta in stilul nostru de viata. Ba chiar acum cativa ani am inceput sa auzim de oameni care au murit datorita acestei boli. In ciuda tuturor eforturilor, se pare ca oboseala cronica va ramane in vietile noastre.

Ce putem face?

Este o diferenta mare intre modul traditional de a munci, in care “curgi odata cu natura” (i.e.  vara accelerezi ritmul,  iarna te odihnesti si asa mai departe) si modul modern de a munci, cu noul model online 24/7. Nu putem sa readucem societatea la ceea ce a fost inainte, nu putem simplifica viata moderna, nu avem niciun control asupra mediului inconjurator.

Se pare ca totul este aranjat iar noi nu putem decat sa ne adaptam si sa tinem pasul atat cat putem. Ei bine, putem face mai mult de atat.

Stim din medicina traditionala chineza ca de fiecare data cand folosim un organ sau o parte a corpului nostru, la acel nivel se elibereaza o cantitate suplimentara de energie. Creierul urmeaza aceeasi regula. Foloseste-l non stop si mai devreme sau mai tarziu vei avea o problema. Sa fii la curent cu tot ce se intampla tot timpul are unele beneficii insa pe termen lung aceasta strategie te va duce la esec.

Unii oameni isi iau din cand in cand vacante lungi, ani sabatici sau isi schimba slujbele pentru a rezolva aceasta problema. Ce se intampla insa cu noi, ceilalti,  care nu putem urma aceasta tendinta? Ei bine, avem si noi cativa asi in maneca.

In primul rand putem monitoriza nivelele de energie pe parcursul unei zile, saptamani, luni sau an. Si de indata ce acestea depasesc anumite valori, actionam. Zilele pot fi asezonate cu mici pauze ici colo. Creierul poate fi relaxat cu mici sesiuni de meditatie.

Sau, incepem sa invatam cum putem conserva energia pe care o avem si ce ar trebui facut ca sa ii crestem nivelul.

Cu supraveghere adecvata si un pic de efort putem face fata acestei afectiuni.

Tot ce trebuie sa facem in primul rand este sa intelegem importanta ei si sa alocam un pic de timp in programul nostru zilnic.

Previous post

There is no more story.

Next post

The Autumn of Our LungToamna Plamanului Nostru

andu