Conceptul-cheie al Caii Armoniei este acea de Tong. El poate fi aproximat prin „A fi impreuna” sau „Armonie”

Procese;e ori sistemele Realitatii sunt conectate intre ele astfel incat interactiunile dintre ele tind sa ajunga la un echilibru. Cele mai multe dintre aceste scapa controlului nostru si tot ce putem face este sa fim de acord cu ele, sa le respingem ori sa ne adaptam. Raman insa destule dintre aceste procese ori sisteme care pot fi influentate, si de fapt noi chiar facem asta mereu. Problema cu aceste ingluente este ca ele pot deranja dezvoltarea naturala a lucrurilor.

Spre exemplu, am descoperit electricitatea si am inceput sa o folosim, transformand societatea intr-un fel de neimaginat inainte de asta. Putem lumina casele si orasele noastre, putem transforma noaptea in zi. Si din acest motiv putem folosi timpul noptii ca si cum ar apartine zilei – putem lucra sau putem petrece, putem face tot ce dorim. Atunci cand acest lucru se intampa din cand in cand nu e nicio problema – corpurile noastre se pot ajusta singure. Dar daca facem un obicei din asta, ei bine, povestea se schimba. Deranjarea cronica a ciclului zilnic nu aduce nmic bun. Aceasta distantare de naturaletea vietii face ca resursele interne sa fie consumate cu repeziciune.

Sa ne gandim putin la modul nostru de lucru, in care nu prea dam atentie semnalelor venite din corp. Este de intele ca trebuie sa facem ceva eforturi pentru a construi si mentine societatea in forma ei actuala, insa daca daca intern devenim din ce in ce mai dezechilibrati, la ce ne foloseste un mediu extern din ce in ce mai sofisticat?

Tong reprezinta procesul prin care luam cunostinta in mod activ de eea ce se intampla inlauntrul si in afara noastra si nu lasam nimic din toate acestea sa ne dezechilbreze. Mai bine zis, de fiecare data cand simtim ca ceva este prea mult, prea greu ori ne deranjeaza de prea mult timp – luam masuri pentru a rezolva problema.

Putem domoli agitatia mintii cu tehnici special concepute pentru ea. Putem scoate din amorteala corpul al carui tonus a scazut ca urmare a lipsei miscarii. Putem lua cunostinta de zarva constatnta a sentimentelor si sa incepem imblanzirea lor. Deoarece cunoastem de la maestrii din vechime ca aceasta miscare browniana a sentimentelor ne epuizeaza energia si ne afecteaza functionalitatea.

Tong reprezinta efortul nostru constant pentru repozitionarea fiintei pe drumul echilibrului. El se foloseste de stres ca de un aliat pretios, care evidentiaza schimbarile si ne prezinta oportunitatile. Pericolul este inlaturat prin cunoasterea caii si prin aplicarea acestei cunoasteri in practica. O veche zicala spune : „Invatatura te face destept, practica te face perfect”.

Chiar daca mergem incet, vom obtine rezultatele. Ideea principala este sa ne miscam. Si ori de cate ori o facem catre echilibru numim acest proces Tong.

Previous post

Discover TongTao (The Way of Harmony)Descopera TongTao (Calea Armoniei)

Next post

The Grand OpeningMarea Deschidere

andu